Helsingin Koominen Ooppera tarina

Helsingin Koominen Oopperan on Suomen uusin oopperatalo joka perustettiin 6.7.2016. Ensimmäisestä toimintavuodesta ensimmäiset viisi kuukautta käytettiin toiminnan käynnistämiseen ja loput seitsemän kuukautta on käytetty esitys- ja kulttuuritoiminnan tuottamiseen, perustoiminnan tekemiseen ja yrityksen toimintamallien vakiinnuttamiseen.

Toiminnan käynnistäminen perustui laajaan suomalaisen ooppera-alan tutkimukseen ja selvitykseen. Sen perusteella oli selvää, että suomeen tarvitaan uusi ooppera-alan toimija, jolla on uusi fokus muihin vanhoihin toimijoihin nähden.

Ensimmäisen toimintavuoden aikana Koominen Ooppera on järjestänyt yhteensä 13 esitystä, joiden täyttöaste on ollut 70%. Lisäksi kahdeksan (8) yhteisötapahtumaa, joissa kuulijoita ja näkijöitä on ollut n. 420.000. Ooppera on toiminut merkittävänä kulttuurialan työllistäjänä ja tarjonnut vuoden aikana töitä 202 alan ammattilaiselle, sekä oman organisaation seitsemälle henkilölle. Lisäksi Helsingin uusin oopperatalo on toteuttanut 23 laajaa markkinointikampanjaa ja niittänyt medianäkyvyyttä kattavasti yli miljoonalle henkilölle niin valtamediassa, naistenlehdissä, televisiossa, radiossa, nettisivuilla kuin blogeissa.

”Ensimmäinen toimintavuosi on kerta kaikkiaan ylittänyt kaikki odotukseni. Hurja työmäärä takana, ja suuri kiitos kaikille, jotka olette tehneet tämän mahdolliseksi”, kommentoi Helsingin Koomisen Oopperan johtaja Laura Åkerlund, joka on toiminut ooppera-alalla yhteistyössä Ruotsin, Saksan, Ranskan, Englannin, Venäjän ja Puolan kanssa.

Olimme arvioineet etukäteen, että Helsingin Koomisen Oopperan käynnistäminen piristää ja haastaa suomalaista oopperatoimintaa hyvässä ja valitettavasti myös huonossa toiminnassa.

Nyt meneillään oleva kuudes toimintavuosi tuo uusia digitaalisia tuotantomuotoja joihin Laura Åkerlund on perehtynyt toimiessaan Dortmundin Oopperan digitaalisen akatemian hankkeiden johtoryhmässä vielä vuoteen 2023.