Ennenkokematon oopperakonsepti on Juhlaviikkojen parasta antia.

Harri Kuusisaari/Rondo-lehti

Helsingin Koominen Ooppera tuotti yhteistuotantona lontoolaisen Silent Operan kanssa Vixen oopperan, joka pääsi Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmistoon 2017. Esitykset toteutettiin Konepajan Brunossa, VR:n Vallilan halleilla. Teos on ensimmäinen Suomessa toteutettu immersiivinen oopperaesitys.

Koko tuotantokoneisto on saanut tässä aikaan näyttävän produktion. Katsojan selkäpii sen kertoo.

Matti Saurama/Demokraatti 18.08.2017


Vixen perustuu Leos Janacekin oopperaan Ovela kettu, ja se toteutettiin Silent Opera tekniikalla, jossa orkesteri on äänitetty ennalta, ja solistit laulavat livenä. Esityksissä ennakkoon äänitetty musiikki miksataan yhteen livenä kuuluvan laulun kanssa, joka kuuluu yleisölle jaettavien kuulokkeiden kautta. Solistit esiintyivät yleisön keskellä, ja esitys tapahtuu kolmessa eri tilassa, johon solistit johdattavat yleisön. Yleisö pystyy kokemaan solistit lähisetäisyydeltä, eikä varsinaista näyttämöä, joka erottaisi yleisön ja esiintyjät ole lainkaan. Esitys pohjautuu Leos Janacekin teokseen, ja on suurelta osin käsikirjoitettu uusiksi. Solistit myös näyttelevät ns. normaalia oopperaesitystä enemmän ja dialogia on myös ilman varsinaista oopperamelodiaa.

Kun elämäämme ympäröivä aika on risainen, täynnä vääristyneitä kysymysmerkkejä, tällainen ooppera on paikallaan. Sen merkitys lienee heijastaa, nostaa esiin, näyttää voima ja taistella. Saada yleisö vähintäänkin pysähtymään.

Matti Saurama/Demokraatti 18.08.2017