Toteutettu

Halka

Ohjaaja Laura Åkerlundin johdolla esitettiin ooppera Halka 22.- 25.8 2018

Halka_01

 

Oopperatapaus!

Stanislaw Moniuszkon ooppera Halka esitettiin Suomessa elokuussa 2018 Kulttuuritalolla ensi kertaa 80 vuoden tauon jälkeen. Vuosi 2018 on myös teoksen juhlavuosi, sillä kantaesityksestä tulee kuluneeksi 170 vuotta. Kyseessä on Halka-oopperan kaksinäytöksinen, alkuperäinen versio alkuperäiskielellä puolaksi.

Halkan ohjaa Helsingin Koomisen Oopperan johtaja, oopperaohjaaja Laura Åkerlund ja teoksen kapellimestarina toimii Jan Tomasz Adamus, joka on myös Capella Cracoviensis -orkesterin taiteellinen johtaja. Capella Cracoviensis on 50-henkinen, vuonna 1970 perustettu vanhaan musiikkiin ja periodi-instrumentteihin erikoistunut orkesteri. Esityksissä mukana on myös Capella Cracoviensiksen oma kuoro. Vuonna 2018 Puola juhlii 100-vuotista itsenäisyyttään.

Pääroolin esittää Theater an der Wienin ensembleen kuuluva mezzosopraano Natalia Kawałek, sopraano Małgorzata Rodeklaulaa Zofian roolin, tenori Jakub Pawlik laulaa Halkaan rakastuneen Jontekin roolin ja baritoni Sebastian Szumski (Janusz).

Halka kertoo tarinan nuoresta naisesta, Halkasta, joka rakastuu Janusz-nimiseen mieheen. Mies kuitenkin päättää mennä naimisiin toisen naisen kanssa, ja hylkää Halkan. Tämän jälkeen Halka huomaakin olevansa raskaana.. tästä seuraa yksi oopperahistorian dramaattisimmista juonenkäänteistä. Melodinen musiikki siivittää tarinaa, ja kertoo kolmiodraaman kaikki käänteet sydäntäsärkevästi. Tämä oopperaharvinaisuus nyt pitkästä aika koettavissa Suomessa!

Helsingin Koominen Ooppera toteuttaa teoksen yhteistyössä puolalaisen, kansainvälisesti palkitun barokkiorkesteri Capella Cracoviensiksen kanssa ja Helsingin esitysten jälkeen teos lähtee kiertueelle Puolaan. Helsingin Koominen Ooppera jatkaa näin kansainvälisten yhteistuotantojen linjaansa ja suomalaisen ooppera-alan osaamisen vientiä ulkomaille.

Kesto noin 2,5 tuntia (sis. yksi väliaika)

Esityskieli: Puola (teoksen alkuperäiskieli). Tekstitykset suomeksi.

Yhteistyössä:
Helsingin Koominen Ooppera ja Capella Cracoviensis.

Halka on osa monivuotista ooppera-alan vientihaketta

Halka on osa Helsingin Koomisen Oopperan luotsaamaa vientihanketta, jonka tavoitteena viedä on suomalaista oopperaosaamista ulkomaille ja näin lisätä suomalaisten taiteilijoiden läsnäoloa kansainvälisellä oopperakentällä. Esitykset Helsingin Kulttuuritalolla 22.,23. ja 25. elokuuta. Lipunmyynti Helsingin esityksiin alkaa maanantaina 22.1.2018 klo 9.00 Lippupisteessä. Liput alkaen 29,50€ (+ toimitusmaksut).

lippufi_nro2_logo_kelt_2016