Helsingin Koomisen Oopperan vuosikatsaus: runsaasti esityksiä, mediahuomiota ja kansainvälisyyttä

Vuosi 2017 on ollut Helsingin Koomisen Oopperan ensimmäinen kokonainen toimintavuosi, jolloin on tapahtunut paljon. Helsingin Koominen Ooppera on onnistunut vakiinnuttamaan paikkansa suomalaisessa oopperamaailmassa sekä eurooppalaisten oopperatalojen joukossa.

Koomisella Oopperalla takana monipuolinen esitysvuosi

Vuonna 2017 Koominen Ooppera on tuottanut yhteistyössä ESMO ry:n kanssa koko perheen Ooppera Punahilkan Aleksanterin teatteriin tammikuussa 2017. Esityksiä järjestettiin kaksi ja esityksen yhteydessä lasten oli mahdollista ottaa kasvomaalauksia sekä tutustua sadun henkilöihin esityksen yhteydessä.

Lisäksi Koominen Ooppera on ohjelmistovalinnoillaan panostanut Helsingin niukkaan lied-tarjontaan järjestämällä viiden konsertin liedsarjan Finlandia-talon Helsinki-salissa. Jokaisella konsertilla oli oma teemamaansa, jonka ympärille ohjelmisto rakentui. Solisteina kuultiin nuoria ooppera-alan lupauksia.

Ensimmäisenä toimintavuotenaan Helsingin Koomisen Oopperan ja englantilaisen Silent Operan yhteistuotanto Vixen vieraili Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistossa. Oopperaa, immersiivistä teatteria ja silent discoa yhdistelevä teos perustui Leoš Janáčekin oopperaan Ovela kettu ja se nähtiin Konepajan Brunossa elokuussa 2017.

Täyttöaste esityksissä on ollut 70%, mikä on aloittelevalle toimijalle äärimmäisen hyvä. Koominen Ooppera on myös houkutellut oopperan pariin kävijöitä, jotka eivät ole aikaisemmin oopperaan taidemuotona tutustuneet.

Koominen Ooppera mediassa

Myös tiedotuksen saralla tehtiin historiaa. Tammikuussa 2017 Koominen Ooppera järjesti Suomen ensimmäisen livetwiitatun oopperaesityksen, joka keräsi paljon positiivista palautetta innovatiivisuudellaan. Immersiivinen Ooppera Vixen puolestaan keräsi huomiota sekä suomalaisessa että kansainvälisessä mediassa. Lisäksi Koominen Ooppera on saanut toimintavuotensa aikana runsaasti kehuja visuaalisesta ilmeestään ja pirteästä viestinnästään niin viestintäalan ammattilaisilta kuin asiakkailtakin.

Kansainväliset verkostot ja muut uutiset

Opera Europa -verkosto on antanut nuorelle oopperatalolle hyvät yhteydet eurooppalaiseen oopperamaailmaan. Oopperajohtaja Laura Åkerlund on ollut puhumassa Opera Europan konferenssissa Kiovassa sekä luennoinut oopperasta niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Koomisen Oopperan tuotantopäällikkö Maiju Talvisto puolestaan oli yksi TAKU ry:n Vuoden tuottaja –palkituista.

Esitysten lisäksi Koominen Ooppera on avannut menestyksekkäästi ooppera-aiheisen verkkokaupan ja tehnyt runsaasti yleisötyötä.